Stand van zaken

Geef onze toekomst niet uit handen

De voormalige gemeente Hummelo en Keppel is misschien wel de mooiste streek van Nederland. Het landschap is ongeëvenaard, de voorzieningen goed en de mensen normaal. Doetinchem, Zutphen en Arnhem liggen om de hoek en Duitsland op schootsafstand. Kortom, alles is aanwezig om een mens hier gelukkig te maken. Maar dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend en wordt eigenlijk steeds minder mogelijk.

We hebben vergrijzing, maar ook krimp. Vooral jongeren tussen de 20 en 40 jaar trekken weg voor hun toekomst en komen zelden terug. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het steeds moeilijker wordt terug te keren. Er zijn vrijwel geen woningen voor starters, voorzieningen worden schaars en de activiteiten dreigen minder te worden.

Wat is er aan de hand?

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Bronckhorst veel voorzieningen geprivatiseerd. Een logische keuze omdat de lasten hoog waren. In dat kader werden ook het Hessenbad en de Hessenhal overgedragen aan stichtingen. Daarbij kwam ook geld mee om deze voorzieningen minstens vijf jaar open te houden. Dat is nu circa zeven jaar geleden en dat geld is bijna op. Door de inzet van veel vrijwilligers kan de Hessenhal inmiddels rendabel worden geëxploiteerd. Een groot compliment aan de mensen die zich daarvoor inzetten. Bij het Hessenbad is dat moeilijker. Zwembaden kosten nu eenmaal heel veel geld en de toegang is seizoensgebonden. Een openluchtzwembad is ongeveer 18 weken open en daarin moet alles worden verdiend. Voor veel zwembaden is dat moeilijk en het Hessenbad is daar geen uitzondering op. Per jaar zijn de kosten ongeveer 50.000 euro hoger dan de opbrengsten. Nu is het punt bereikt dat dat niet langer vol te houden is.

Sluiten of in stand houden?

Dus staan we als gemeenschap voor de keuze: gaat het Hessenbad misschien zijn laatste jaar in of willen we het behouden. En dat laatste is het geval. Laat ik met u delen wat ons daarbij drijft en motiveert. Om te beginnen is een zwembad belangrijk voor de gemeenschap. Het is niet alleen een ontmoetingsplaats, maar ook een belangrijk instrument in de strijd tegen zitten, vet en apathie. Een zwembad maakt je gezonder. Daarnaast is het een belangrijk deel van het bewegingsonderwijs, vooral voor de basisscholen. En wat is het dan mooi dat er een zwembad is waar je op de fiets naar toe kunt.

Tot hier en niet verder

Maar de belangrijkste reden om het bad open te houden, heeft met onszelf te maken. Met de gemeenschap waarin we leven, en de gemeenschap die we willen zijn. Onze voorzieningen brokkelen af. Als wij toelaten dat dit proces ongestoord doorgaat, kunnen we wel woningen bouwen voor jonge gezinnen, maar die komen dan niet. Geen voorzieningen, geen vers bloed. Het mogelijk sluiten van het Hessenbad zet ook de turbo op het verdwijnen van andere voorzieningen. Als het Hessenbad sluit, verliezen we in de toekomst ook de Hessenhal, de tennisvereniging, onze scholen en (uiteindelijk) ook voetbalvereniging HC ’03. Dan komen we in een verschrikkelijke spiraal van ontvolking en kaalslag die eindigt als onze dorpen het Wassenaar van het oosten zijn geworden. Mooie omgeving, prachtige huizen, maar ook dode gemeenschappen waar geen zak te doen is. Een zwembad sluiten is niet moeilijk, maar als het eenmaal dicht is, krijg je het nooit meer open. Kansloos.

Dus wat gaan we doen?

Het Hessenbad heeft subsidies aangevraagd bij de gemeente, de Europese Unie en andere fondsen. Daarmee kunnen we de techniek vernieuwen, het bad nog beter geschikt maken voor iedereen (dus ook voor gehandicapten en kinderen) en de kosten voor energie drukken. Daarmee krijgen we een beter, veiliger en goedkoper bad. Maar daarnaast gaan we het bad ook teruggeven aan de gemeenschap. We gaan een vereniging oprichten die het Hessenbad exploiteert. En u kunt allemaal lid worden van deze vereniging. Hierdoor wordt u niet alleen mede-eigenaar van het bad, maar u krijgt met uw lidmaatschap [link maken naar pagina Lidmaatschap] ook onbeperkt toegang tot het bad voor u en drie gezinsleden of andere naasten. En dat voor slechts 100 euro per jaar. Daarnaast wordt het zwembad financieel ondersteund door sponsoren. En uiteraard blijft de verkoop van dagkaarten mogelijk, maar dat kost dan wel 5 euro per persoon. Dus kunt u eigenlijk beter lid worden.
Met dit alles willen we de inkomsten verhogen. Zo veel verhogen dat we de kosten dekken. Kortom, we gaan een zwembad open houden dat zonder tekorten draait, kan investeren in de toekomst en van ons allemaal is.

Wat hebben we daarvoor nodig?

Het antwoord is simpel. Tenminste 500 leden. Leden die houden van zwemmen, maar ook heel goed beseffen dat we met het verliezen van het Hessenbad niet alleen een zwembad verliezen, maar ook onze toekomst uit handen geven. Onze kinderen verdienen dat niet. Samen met sponsoren en de opbrengsten van dagkaarten sluiten we dan het gat tussen kosten en opbrengsten. En dat is weliswaar uniek, maar ook mogelijk!

Wat verwachten wij van u?

Uw steun. Nergens krijgt u met vier mensen onbeperkt toegang tot het zwembad voor 100 euro per jaar. Dat is een hele mooie regeling. Daar kunt u twee dingen mee doen. Er slim, economisch en efficiënt mee omgaan en toegangsbewijzen handig onder elkaar verdelen. Niemand zal u daarbij tegenhouden. Maar u zou ook kunnen zeggen: ik word vooral lid omdat ik geloof in het zwembad, geloof in het plan en geloof in onze toekomst als gemeenschap. En dat laatste is nodig om ons Hessenbad duurzaam te redden. Wij hopen op uw steun. Voor ons, voor onze gemeenschap, maar vooral voor uzelf.

Word nu lid

Lees verder